[ 劇本 ]

 

遊戲開始

 

0


劇本 - <<Scene 0.1.0.0.0 >>
[遊戲開始/結束 + 咖啡店 + 任何角色 + 任何角色 + case0]

咖啡店內, 老闆抽出四名幸運兒參加<<神秘天使>>緣份遊戲, 你是其中一個, 咖啡店老闆邀請你和其他三名幸運兒前往咖啡店, 作互相介紹, 並講解有關遊戲的細節

進行條件: n/a
所需資料: 遊戲結束日期
結束Action: 玩家個人Porfile 物件加入 "請柬" "自我介紹表"

:: 動畫片段

(天朗氣清的黃昏六時, 鏡頭堿O一條悠閒的街道, 行人並不是很多)

(鏡頭轉向左方, 是一家咖啡店, 店鋪位於兩條街的交界, 鋪面裝修非常簇新, 兩塊落地呈九十度角面方街道, 玻璃的左邊的中間位罝寫著店鋪的名字: 奇緣咖啡店)

(咖啡店內是以白色及紅色作主調, 玻璃門一排雜誌放得十分整齊, 靠玻璃的是一張四人玻璃桌子, 配四張白色椅子, 椅子上面鋪上雪白的仿製羊毛, 簡潔而十分溫暖)

(店內的左邊有兩個半圓形的梳化卡座, 款式與門口的座位相若, 右邊是開放式廚房)

(咖啡店老闆Shirley是一名年約三十歲的女人, 樣子漂亮)

(咖啡店非常細小, 只有老闆及一名兼職員工兩人打理)

(這時, 咖啡店內顧客不多, 老闆Shirley與四名顧客正在店內的半圓形梳化卡座聊天)

Derek: Shirley 姐, 今次咁好介紹兩個靚女俾我識呀?

Shirley: 哈~ 回饋客戶嘛! 冇你日日過黎蛇王, 呢度邊維到皮呀?

Janice: 老板娘, 你今次呢個遊戲構思就真係幾得意o既, 但係我o地幾個都唔識o既, 點樣玩呢個遊戲呀。

Rika: 哈~ 玩呢個game攪到我好似變返中學生咁

Sidney: (問shirley) 你求先話我地做人地既secret angel, 咁如果俾人拆穿左咁點呀?

Derek: 哈! 我就算俾你拆穿我都一定死口都唔認!

Shirley: 總之呢, 我約定你地 遊戲結束日期 返黎呢度, 到時我先會正式開估你地邊個先係邊個o既secret angel。

Janice: 話時話丫, 老闆娘~ 你呢度開左五年o架o拿? 我都唔記得左我幫襯左咁多年

Shirley: 請柬都印埋, 仲有假!? (shirley 把四張請柬分別傳給四人) 就係因為你地四個係開張以黎就一直有幫襯開o既熟客, 而家奇緣咖啡店慶祝開張五週年, 所以今次先誠意邀請返各位返黎參加呢個遊戲~ 頭獎係「雙人五天北海道之旅」!~

收到請柬

Janice: 嘩! 咁重手既~~~!!? 証明老闆娘平時都賺得我地唔少啦!

Derek: 暪住你地是但一個做幾件好事, 咁就有得去北海道, 喂~ 老闆娘~ 今次你真係放隻蛤"也母"隨街跳咁喎!

Shirley: 咁咪睇o下你有冇咁叻捉到隻蛤"也母"啦! 總之個遊戲就係咁簡單, 你地四個之間互相會做人地o既天使, 對自己o既主人好而唔好俾佢發現! 再唔明o既話, 份請柬堶掉g得好清楚o架啦! 不如咁啦~ 我為大家互相介紹一o下先啦, (向Jancie) Janice 返寫字樓工, 佢最鍾意睇電影, 成日就同我講邊套戲好睇!

Janice: 小說我都o岩o架! 我係對面間書店o既常客~ 我有時o係呢度見到Sidney, Sidney都成日睇好多書o架喎!

Sidney: 我o個d 悶好多, 成日都係對住d 關於工程o既資料

Shirley: Sidney係工程師黎~~~ 喂~ 紅"石勘"體育館同東區走廊, 你有冇份起先?

Sidney:傻啦! 東區走廊!? 起好o個時我都仲讀緊小學! (把玩手上的PDA) 除o左黎呢度之外, 有時我都鍾意去隔離間pub happy hour, 搵日可以一齊去~

Shirley: 喂喂喂~ 呢度唔可以幫其他同行賣廣告~!

Rika: 哈~ 賣咖啡同賣酒都都係賣d 令人上癮o既液體~ 都算係同行!

Derek: 成日o係o個邊間花店見到你, 一路都唔識你!

Shirley: Rika 係花店太子女啦! 人地有o係台灣做生意o既男朋友o架啦, 你地唔好打佢主意!

Rika: 我係Occupied but Available o架喎~~~ 哈~

Shirley: Rika 又真係成日都available, available 同我去shopping! (望向Derek)最後就係最嘈o個個Derek~ Derek 係便利點情聖黎! 女士們要小心o的!

Derek: 哈!~ 老闆娘你咁講野~~~ 呢排情場失意, 賭場都失意~

Shirley: 你都賭場失意? 嘩, 你都唔知呀, 有一次Derek約我打牌, 斬到我一頸血! 所以你地如果約埋打牌, 見到佢鬆張俾邊既既話, 咁Derek 實係果個人o既secret angel.

Derek: 或者可以咁~ 你地可以試o下o黎我間便利店買軟雪榚, 如果我係你angel既話, 我就轉多幾個圈俾你啦!

Shirley: 你地唔好聽佢亂講添呀! 呢個人最鍾意吹水! 之前俾你地各自填o既自我介紹表我影印o左幾份, 而家分埋俾你地! 你地自己研究o下份請柬同埋呢個自我介紹表啦!

收到自我介紹表, 一共四頁, 記錄了四位主角的資料

(Shirley 拿出抽獎箱 )

Shirley: 係時候抽你地各自做邊個o既angel 啦! Ladies First!

(Rika, Janice, Sideny 及 Derek 各自由抽獎箱抽出一張卡紙)

收到angel 名片, 寫上了自己的agnel是誰, 加進自我介紹表

(鏡頭拍下四人抽到自己主人後的古怪表情)

Shirley: 好啦~ 而家正式開始secret agnel 呢個game!

(畫面由咖啡店內部往外pan)

查看請柬? 查看自我介紹表?

<<Scene 0.1.0.0.0 完>>

 

 

2

劇本 - <<Scene ....>>

<<Scene .... 完>>

 

 

4

劇本 - <<Scene ....>>

<<Scene .... 完>>

劇本 - <<Scene 4.0.2.0.0>>
[預定發生事件 + 任何地點 + Sidney + 任何角色 + case0]

Sidney 想到可在占卜店混音

進行條件: 對Rika的相遇Level = 3, 拿出Rika 的MP3機
所需資料:
結束Action:

 

<<Scene 4.0.2.0.0 完>>

====================

劇本 - <<Scene 4.0.4.0.0>>
[預定發生事件 + 任何地點 + Rika + 任何角色 + case0]

Rika 跟蹤Sidney, 偷拍, 了解Sidney 喜歡在便利店買糖果放進老人的口袋中, 應該把相片傳往電視台還是保守秘密, 暗中幫助Sidney?

進行條件: 對Sidney的相遇Level = 2, 符合條件後Random 三分一機會進行此Scene
所需資料:
結束Action:
- 對Sidney的相遇Level +1

- 擁有資訊加入: [想把相片傳往電視台] or [暗中為Sidney Refill 糖果]


<<Scene 4.0.2.0.0 完>>

 

 

======================

劇本 - <<Scene 4.0.2.16.0>>
[預定發生事件 + 任何地點 + Sidney + Rika男友銘 + case0]

打電話給Rika 男友銘, 對話錄音, 希望得到「Rika 掛住你」這幾個字

進行條件: 對Rika的相遇Level = 2, 拿出手機
所需資料:
結束Action:
- 對Rika的相遇Level +1
- 錄音成功: 取消預定發生事件: [事件編號 = Scene 4.0.2.16.0 ; 發生時間 = 拿出手機 ], 得到物件"手機內銘的留言"

:: 動畫片段

 

<<Scene 4.0.2.16.0 完>>

=======================

 

5

劇本 - <<Scene ....>>

<<Scene .... 完>>

 

劇本 - <<Scene 5.1.2.4.0>>{a} / <<Scene 5.1.4.2.0>>{b}
{a}[遊戲版圖地點事件 + 咖啡店 + Sidney + Rika + case0]
{b}[遊戲版圖地點事件 + 咖啡店 + Rika + Sidney + case0]

Sidney和Rika 第一次遇見, 談有關mp3機, Sidney 發現Rika mp3 機不離身, 臨走時Rika 發現Sidney偷偷放糖果入婆婆的口袋內

進行條件: {a}對Rika的相遇Level = 0 / {b}對Sidney的相遇Level = 0
所需資料:
結束Action: {a}對Rika的相遇Level +1 / {b}對Sidney的相遇Level +1

:: 動畫片段

{a}Sidney POV {b} Rika POV

(推開店門, 咖啡店內顧客不多, Rika正坐在店內貼近玻璃的座位看雜誌)

Sidney: Rika~ 一個人嗎?

Rika: 係呀, 你都係? 一齊坐o丫!

Sidney: 好呀!

(Rika 坐下, 向老闆娘點了一杯iced mocha)

(推開店門, 咖啡店內顧客不多, Sidney 正坐在店內貼近玻璃的座位, 看著手上的PDA)

Rika: Sidney~ 一個人嗎?

Sidney: 係呀, 你都係? 一齊坐o丫!

Rika: 好呀!

(Sidney 坐下, 向老闆娘點了一杯熱咖啡)


Rika: 果然係工程師, 無時無刻都帶住咁多圖則!

Sidney: 你想話我個人悶呀?

Rika: 哈! 唔係o既~~~ 點呀, 你諗到邊個係你o既angel 未?

Sidney: 好似o岩o岩先開始玩呢個game, 坦白講, 我都未了解你地幾個人.

Rika: 你咁唔得o架喎! 玩要玩得投入嘛!

Sidney: 睇o黎你有得玩呢個game 好興奮咁喎!

(老闆娘送上咖啡)

Rika: 都唔知點解老闆娘會搵你玩呢個game o架, 睇你都係呢兩個星期一件好事都冇對你個angel做, 然後又完全感受唔到人地對你做過乜野!

Sidney: 你又講到我咁冇情趣啦!

Rika: 唔好話我知你係我angel添呀! 我都想有人可以俾o的surprise我!

Sidney: 你好鍾意人地俾surprise 你o架咩?

Rika: 你唔鍾意?

Sidney: 通常女人會比較鍾意surprise

Rika: (喝了一口咖啡) 可能都係o架~ (微笑)

Sidney: 你男朋友成日為你準備好多surprise?

Rika: 你又知我有男朋友?

Sidney: 你話你鍾意surprise o個一刻, 你o既笑容出賣o左你.

Rika: 哈哈, 不過佢而家去左外國讀書.

Sidney: 佢有冇突然間飛返黎俾個大surpirse 你呀?

Rika: 咁又冇~ 要儲錢, 飛一飛返o黎好貴~~ 呀, 俾你睇o下! 呢部MP3 機係佢上個星期寄返o黎俾我, 我地o既拍拖三週年紀念禮物.

Sidney: 你男朋友好識"乙水"你喎

Rika: 你鍾唔鍾意聽歌?

Sidney: 嗯....

Rika: 我估, 一定係鍾意好古典, jazz o個類

Sidney: 哈, 古典又點同jazz呢. 不過我好少聽音樂

Rika: 咁你鍾意乜野o架?

Sidney: 女人~ 哈~ 講笑~

Rika: 你除o左對住你呢堆圖則之外, 平時仲有做乜野?

Sidney: 嗯, 對股市都有一o的認識o既.

Rika: 你果然係一個好悶o既人!

(Sidney 望一望窗, 喝了一口咖啡)

Sidney: 我要走啦~

Rika: 坐o左一陣, 咁快就走?

Sidney: 怕悶親你嘛~~ 講笑~~~

Rika: 你想開花o黎俾女仔surprise o既話記得去我間花店幫我我襯我啦!

Sidney: 哈! 你應該做唔到我生意! 有機會再傾啦!

Rika: Bye

(Sidney 離開坐位, 向門口位置走)

(Sidney 看見Rika 看著MP3 機微笑, 臉上充滿著幸福的笑容)

(Rika 帶上耳筒, 然後用紙巾抹了抹MP3 機, 珍而重之的樣子)

(Sidney 心想, 看來Rika 真的很珍惜她男朋友為她準備的這份禮物)

(鏡頭由咖啡店內轉至咖啡店外, Sidney步出咖啡店, 在店前的過路處等候)

(一名老人站在Sidney 旁邊)

(Sidney 看了看老人, 在口袋中拿出一顆糖果, 放進老人的口袋中)

(Rika 看到了這個畫面, 十分驚奇, 究竟Sidney 在幹甚麼?)

(鏡頭轉往街道上的行人)

 

 

<<Scene 5.1.2.4.0 / 5.1.4.2.0 完>>

 

===============================

劇本 - <<Scene 5.1.2.4.1>>{a} / <<Scene 5.1.4.2.1>>{b}
{a}[遊戲版圖地點事件 + 咖啡店 + Sidney + Rika + case1]
{b}[遊戲版圖地點事件 + 咖啡店 + Rika + Sidney + case1]

Sidney想進行偷mp3/Rika男友電話計劃, Rika開始偷拍Sidney 派果過程

進行條件: {a}對Rika的相遇Level = 1 / {b}對Sidney的相遇Level = 1
所需資料: n/a
結束Action:
- {a}成功偷MP3 機 + 成功偷Rika男友電話號碼
: 對Rika的相遇Level +1 , 玩家個人Porfile 物件加入 "Rika 的MP3機" , 玩家個人Porfile 擁有資訊加入 "Rika 男友的電話號碼" , 加入預定發生事件: [事件編號 = Scene 4.0.2.16.0 ; 發生時間 = 拿出手機 ]


- {b}對Sidney的相遇Level +1

- {b}加入預定發生事件: [事件編號 = Scene 4.0.4.0.0 ; 發生時間 = 隨時]


:: 動畫片段

{a} Sidney POV

(Sidney 走進咖啡店, 店內顧客還不算太多, 他習慣坐在接近正門落地玻璃的位置)

(Sidney 看見咖啡店另一桌子坐了一位少女, 掛著MP3 機, 一邊看雜誌, 一邊聽音樂)

(這個畫面令Sidney想起他的舊女友)

(畫面轉到Sidney 與舊女友在家中看雜誌, 收音機傳來Sidney 為女友點唱的一首Right here waiting)

(畫面轉回咖啡店, Sidney 在想這位少女會在聽甚麼歌呢)

{b} Rika POV

 

(Rika 走進咖啡店, 如平常一樣掛著MP3機聽音樂)

(Sidney 看了Rika 一眼, 又看了少女一眼)

Rika: 一入o黎就見住你係咁望住對面個女仔!

Sidney: 做乜咁留意我呀?

Rika: 睇o下你有冇行為不檢嘛~

(少女望了Sidney 一眼, Sidney 有點不好意思)

Sidney: 喂, 小姐, 我又唔係你男朋友, 就算我真係望女仔, 都好平常o者

Rika: 個個男人都係咁, 我最唔鍾意男人睇一個就昅實一個

Sidney: 哈~ 我求先講「就算我真係望女仔」, 並唔係我真係周圍望女仔

Rika: 諸多辨駁, (淘氣地)哼, 我唔同你講, 去洗手間! 你幫我看住o的o野!

(Rika 離開座位前往清手間, 外套及手袋留在坐位上)

(檯面上放著Rika 的MP3 機)

{a} Sidney POV

(Sidney 看著檯面上的MP3 機, 想到自己的前女友阿雪)

Sidney: (心想)其實Rika 同阿雪都有o的似

Sidney: (心想)如果我可以點一首歌俾Rika聽, 佢都應該會開心!

Sidney: (心想)倒不如, 趁佢去洗手間, 偷走佢部MP3 機, 然後偷偷地放幾首佢鍾意o既歌入去, 佢都應該會幾開心

三秒時間決定偷/不偷MP3機

(Sidney 看看四周情況, 然後偷偷把MP3 機放進口袋中)

取得物件"Rika 的MP3機"

Sidney: (心想)其實佢又唔係阿雪, 我又唔係Rika男朋友, 就算放歌入去部機, 可能佢都唔會留意, 亦都唔會覺得特別!

Sidney: (心想)倒不如咁啦, 偷偷地打俾佢男朋友, 然後錄低佢男朋友把聲, 再放返入部MP3機入面, 咁咪好似佢男朋友親口對佢讀點唱咁

(Sidney 望望四週, Rika 還未返會坐位, 考慮會不會偷看Rika男朋友的電話號碼)

三秒時間決定偷/不偷看Rika的電話

(Sidney 看了一眼Rika 手機中的來電顯示, 抄下了電話號碼)

取得資訊"Rika 男友的電話號碼"

 

不偷

 

(Rika 正好從洗手間走出來, 返回坐位)

不偷

(Rika 正好從洗手間走出來, 返回坐位)

 

 

 

{b} Rika POV

(Rika 走向洗手間方向, 一邊想著剛才的對白)

Rika: (心想) 果然係男人都係一樣, 連Sidney睇落去斯斯文文都係一樣!

Rika: (心想) 呢個人都係怪o架啦! 上次見佢偷偷地放粒糖入阿婆個袋, 佢唔係真係人地angel掛?

Rika: (心想) 下次再俾我見到佢做呢種怪事我一定偷拍低佢!

Rika: (心想) 趁我今日得閒, 不如.....

(老闆娘Shirley經過)

Rika: (心想) Shirley 應該會有相機, 問佢借相機然後跟縱Sidney 偷拍佢?

三秒決定借/不借相機

取得物件"Shirley的相機"

Rika: (心想) 好, 一陣去偷拍佢先!

不借

Rika: (心想) 都係唔好多管閒事!

(Rika 進洗手間, 然後返回坐位)

(Sidney 有點作賊心虛, 所以急不及待要離開)

Sidney: 我有o的事要走先!

Rika: 咁快? 好啦, 下次再傾啦!

Sidney: bye~

(Sidney 離開咖啡店)

 

<<Scene 5.1.2.4.1 / 5.1.4.2.1 完>>

 

===============================

劇本 - <<Scene 5.1.2.4.2>>{a} / <<Scene 5.1.4.2.2>>{b}
[遊戲版圖地點事件 + 咖啡店 + Sidney + Rika + case2]
[遊戲版圖地點事件 + 咖啡店 + Rika + Sidney + case2]

Sidney偷偷還mp3給Rika/ Rika偷偷為 Sidney refill 糖果

進行條件: {a}對Rika的相遇Level = 4 / {b}對Sidney的相遇Level = 4; 擁有資訊: [暗中為Sidney Refill 糖果]
所需資料: n/a
結束Action:
- {a}成功還MP3 機: 對Rika的相遇Level +1 ,
對Rika做的好事數目 + 5
- {b}成功替Sidney Refill 糖: 對Sidney的相遇Level +1 ,
對Sidney做的好事數目 + 2

:: 動畫片段

<<Scene 5.1.2.4.2 / 5.1.4.2.2 完>>

 

===============================

劇本 - <<Scene 5.1.4.0.1>>
[遊戲版圖地點事件 + 咖啡店 + Rika+ 任何角色 + case 1]

Rika 發現, 是Sidney偷了她的mp3機

進行條件: 對Sidney的相遇Level = 5
所需資料: n/a
結束Action: 對Sidney的相遇Level +1

:: 動畫片段

<<Scene5.1.4.0.1 完>>

 

 

===============================

 

劇本 - <<Scene 5.2.2.4.0>>{a} / <<Scene 5.2.4.2.0>>{b}
{a}[遊戲版圖地點事件 + 花店 + Sidney + Rika + case0]
{b}[遊戲版圖地點事件 + 花店 + Rika + Sidney + case0]

Sidney和Rika 第一次遇見, 談有關mp3機, Sidney 發現Rika mp3 機不離身, 臨走時Rika 發現Sidney偷偷放糖果入婆婆的口袋內

進行條件: {a}對Rika的相遇Level = 0 / {b}對Sidney的相遇Level = 0
所需資料:
結束Action: {a}對Rika的相遇Level +1 / {b}對Sidney的相遇Level +1

:: 動畫片段

{a}

(花店營業中, 沒有顧客, Rika 在花店內打理花卉, 小蕎則坐在櫃檯)

{b}

(Rika 返回花店, 小蕎坐在櫃檯)

(Rika 打理店內的花卉)

 

Sidney: 太子女!

Rika: 咦!?工程師~ o黎買花呀?

Sidney: 叫我Sidney 得啦! 上次o係coffee shop 聽到你話o係呢度返工, 咁o岩經過就入o黎探o下你

Rika: 咁就應該入o黎幫我襯o下我

Sidney: 我又冇女朋友, 買花都冇用

Rika: 你o係我鋪頭買支花送俾我我都唔會介意o架喎!

Sidney: 你有男朋友送花俾你, 要點駛我送呢

Rika: 咁真正原因係其實你係我o既secret angel, 所以而家o黎送花俾我?

Sidney: 哈! 如果係o既話, 咁我就唔係"secret" angel 啦!

Rika: 咁你係邊個o既secret angel? 快o的話我知!

Sidney: 你想知呀? (看見門外有一名老婆婆經過, 指著她) 佢~我就係佢o既secret angel!

Rika: (打趣道) 咦!? 我都係喎!

Sidney: 你以前有冇聽過secret angel 呢樣野?

Rika: 幾年前有同朋友仔玩過, 你咁問即係你聽都未聽過呢樣o野啦?

Sidney: 嗯... o個日o係coffee shop 係第一次聽

Rika: 都唔知點解老闆娘會揀你參加, 你係咪同老闆娘有唔尋常o既關係?

Sidney: 哈! 都可能係, 大概係佢o係o的咖啡入面落左迷藥, 攪到我年中幫襯佢咁多次! 講開又講, 咁你以前同朋友仔玩呢個遊戲, 你做人地o既angel 時, 你對你o既master 做過o的乜野呀?

Rika: 嗯, 其實都冇乜野, o個時仲讀緊書, 都係離不開偷偷地夾張書簽俾人呀, 之類啦~

Sidney: 咁就已經算係人地o既angel?

Rika: 最多就打上電台, 然後點唱啦~ 憑歌寄意, 又可以用假名~

Sidney: 係呢, 你好鍾意聽歌o架?兩次見你都係掛住部MP3 機o係心口, 不停聽住

Rika: 呢部機係我男朋友送俾我o既, 俾面佢所以先掛o係心口, 哈~

Sidney: 原來angel 早已另有其人, 哈~

Rika: 你呢? 你有冇做人angel呀?

Sidney: 我? ....你意思係?

Rika: 我意思係你有冇做人地o既男朋友

Sidney: 如果有我應該會多o的o黎幫襯你

(有顧客進入花店)

Rika: 歡迎光臨!

Sidney: 好啦, 有生意我都唔打攪你啦, 下次再傾啦!

(Sidney 看見Rika 把MP3機放回口袋內, 珍而重之)

(Sidney 離開花店)

(顧客在選購鮮花, Rika 看見門外有一位老婆婆經過, Sidney由自己的口袋中取出一顆糖果, 然後偷偷放進老婆婆的口袋中, Rika 覺得這件事十份奇怪)

 

<<Scene 5.2.2.4.0/5.2.4.2.0 完>>

================

劇本 - <<Scene 5.2.2.4.1>>
[遊戲版圖地點事件 + 咖啡店 + Sidney + Rika + case1]

Sidney想到可以用Rika隨身的Mp3機製造驚喜, 找機會進行偷mp3/rika男友電話計劃

進行條件: 對Rika的相遇Level =1
所需資料:
結束Action:
- 成功偷MP3 機: 對Rika的相遇Level +1 ,
- 成功偷Rika男友電話號碼
: 加入預定發生事件: [事件編號 = Scene 4.0.2.0.0 ; 發生事間 = 拿出手機 ]

:: 動畫片段

 

 

<<Scene 5.2.2.4.1 完>>

======================

劇本 - <<Scene 5.3.2.1.0>>
[遊戲版圖地點事件 + 便利店 + Sidney + Derek + case0]

Sidney與Derek言談間, Sidney發現Rika 暗中為他refill 糖果

進行條件: 對Rika的相遇Level =5; 雨天
所需資料: 天氣資料
結束Action: 對Rika的相遇Level +1

:: 動畫片段

 

 

<<Scene 5.3.2.1.0 完>>

================

劇本 - <<Scene 5.3.4.1.0>>
[遊戲版圖地點事件 + 便利店 + Rika + Derek + case0]

Rika去便利店買糖果, 準備為Sidney Refill

進行條件: 對Sidney的相遇Level =3; 擁有資訊: [暗中為Sidney Refill 糖果] ; 符合條件時優先進行
所需資料:
結束Action: 對Sidney的相遇Level +1

:: 動畫片段

 

 

<<Scene 5.3.4.1.0 完>>

================

劇本 - <<Scene 5.4.2.10.0>>
[遊戲版圖地點事件 + 占卜店 + Sidney + 占卜師Janny + case0]

Sidney問Jenny借用她的音響器材把銘的說話放進Rika的MP3機-
混音mini game: match 一句「rika 掛住你」進mp3 機內歌曲中

進行條件: 對Rika的相遇Level =3; 符合條件時優先進行
所需資料:
結束Action: 對Rika的相遇Level +1 , 取消預定發生事件: [事件編號 = Scene 4.0.2.16.0 ; 發生時間 = 拿出手機 ]

:: 動畫片段

 

 

<<Scene 5.4.2.10.0 完>>

===============================

劇本 - <<Scene 5.5.2.4.1>>{a} / <<Scene 5.5.4.2.1>>{b}
[遊戲版圖地點事件 + 酒吧 + Sidney + Rika + case1]
[遊戲版圖地點事件 + 酒吧 + Rika + Sidney + case1]

Sidney偷偷還mp3給Rika/ Rika偷偷為 Sidney refill 糖果

進行條件: {a}對Rika的相遇Level = 4 / {b}對Sidney的相遇Level = 4; 擁有資訊: [暗中為Sidney Refill 糖果]
所需資料: n/a
結束Action:
- {a}成功還MP3 機: 對Rika的相遇Level +1 ,
對Rika做的好事數目 + 5
- {b}成功替Sidney Refill 糖: 對Sidney的相遇Level +1 ,
對Sidney做的好事數目 + 2

:: 動畫片段

 

<<Scene 5.5.2.4.1 / 5.5.4.2.1 完>>

 

====================

劇本 - <<Scene 5.5.4.2.0>>
[遊戲版圖地點事件 + 酒吧 + Rika + Sidney + case0]

酒吧, Rika 發現Sidney口袋內有糖果, 加上上次發發Sidney會偷偷放糖果入老人的口袋, 因此開始對Sidney跟蹤, 偷拍sidney 派果過程

進行條件: 對Sidney的相遇Level =1
所需資料:
結束Action: 對Sidney的相遇Level +1

:: 動畫片段

 

 

<<Scene 5.5.4.2.0 完>>

 

====================

劇本 - <<Scene 5.6.4.3.0>>
[遊戲版圖地點事件 + 書店 + Rika + Janice + case0]

拜托Janice聯絡電視台朋友, 希望把Sidney 暗中為老人準備驚喜的事公開

進行條件: 對Sidney的相遇Level =3, 擁有資訊: [想把相片傳往電視台], 符合條件優先進行此Scene
所需資料:
結束Action: 對Sidney的相遇Level +1

:: 動畫片段

 

 

<<Scene 5.6.4.3.0 完>>